+370 650 95326    pasaka@splius.lt

Teminiai pietūs ir diskusija

2019-02-13 Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorė pakvietė dešimt ugdytinių tėvelių atstovų į teminius pietus ir diskusiją „Sveikatai palankios mitybos organizavimo Šiaulių lopšelyje-darželyje „Pasaka“ galimybės“.

Ugdytinių tėveliai lankėsi lopšelio-darželio virtuvėje, susipažino su darbuotojais, atsakingais už vaikų maitinimą, pamatė atnaujintą įrangą: konvekcinę krosnį, elektrinę plytą, mėsmalę, planitarinę maišyklę, virimo katilą, bulvių valymo mašiną, profesionalų  trintuvą, naujus nerūdijančio plieno baldus. Šiai įrangai atnaujinti Šiaulių miesto savivaldybė 2018 metais skyrė 14 500 Eur. Lopšelis-darželis skyrė dėmesį ir maisto sandėliui, jis suremontuotas, atnaujinti ir pakeisti baldai. Galime drąsiai teigti, kad Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ virtuvė dabar atitinka aukščiausius higienos ir maisto gaminimo reikalavimus.

Po apsilankymo virtuvėje tėveliai vaišinosi dienos pietumis, valgė burokėlių sriubą ir kalakutienos troškinį su daržovėmis, virtomis perlinėmis kruopomis ir šviežių kopūstų salotomis, gėrė vandenį. Buvo aptartas valgiaraštis, įvertintas šios dienos patiekalų skonis.

Tėveliai pasidžiaugė, kad jų vaikams tiekiamas kokybiškas  ir subalansuotas maistas, buvo nustebinti pagrindinio patiekalo porcijos dydžiu, sužinojo, kad 1/3 porcijos turi užimti daržovės, kad kasdien vaikai gauna tausojančiais gaminimo būdais (virimas, troškinimas, kepimas konvekcinėje krosnyje) paruoštą maistą, iš kurių bent vienas patiekalas yra pagamintas tik iš augalinių produktų. Dauguma tėvelių atkreipė dėmesį į daržovių išskirtinį skonį ir tekstūrą, kadangi gaminant konvekcinėje krosnyje  išsaugoma daržovių forma, spalva ir, svarbiausia – maistas beveik nepraranda vitaminų bei mineralų. Buvo pasiūlymų į valgiaraštį įtraukti šviežiai spaustų sulčių ar net tam tikromis progomis (kalėdiniu laikotarpiu) etnografinių valgių.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė ir vaikų mitybos organizatorė Jurgita Daunienė supažindino tėvelius su sveikatą tausojančiais maisto ruošimo būdais, „švediško stalo“ privalumais skatinant vaikų sąmoningą valgymą, aptarė kaip Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ bendruomenė galėtų prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo bendruomenėje, taip pat rekomendavo sveikos mitybos principus taikyti ir namų aplinkoje, kad ugdymo įstaigoje sveikatai palankesni valgiai vaikui būtų artimi namams, kadangi vaikai valgo tai, ką valgo tėvai, o ne tai, kas yra sveika, ar ne. Drauge su direktore ir tėvelių atstovėmis pasidžiaugta, kad vaikai jau beveik metus laiko gimtadienius švenčia tik su sveikuoliškomis vaišėmis. Taip pat tėveliams buvo pristatytas trumpas nuotraukų pranešimas „Pasakos virtuvė 2019“ apie kalbėta tai, kaip auklėtojų padėjėjos ir tėveliai stengiasi, kad vaikams patiekiamas maistas atrodytų estetiškai ir žaismingai.

 

Norime visą bendruomenę informuoti apie svarbiausius valgiaraščio ir vaikų mitybos organizavimo aspektus:

  • 2018 m. atsakingų specialistų parengtas 25 dienų valgiaraštis Šiaulių miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Šiaulių lopšelyje-darželyje „Pasaka“ nuo 2018 m. sausio 2 d. vaikai pradėti maitinti pagal miesto valgiaraštį. Pasirinktas 20 dienų valgiaraštis.
  • Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. sumažintos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos:

Lopšeliui buvo 1 400 kcal, dabar – 1 200 kcal.

Darželiui buvo 1 700 kcal, dabar – 1500 kcal.

  • Geriamas vanduo pagal kiekvieno vaiko poreikius jau tapo įpročiu. Vandens ąsotis matomoje vietoje (žaidimų erdvėje) paskatino vaikus dažniau atsigerti.
  • Visos dienos metu patiekiama daugiau vaisių bei daržovių, 1/3 pietų patiekalo sudaro daržovės.
  • Pietums galimybė rinktis salotas ir/ar daržoves.
  • Ikimokyklinio amžiaus vaikams sumažintas sriubos ir košės kiekis.
  • Priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai pietus valgo „švediško stalo“ principu.
  • Vaisių, uogų ir natūralaus nesaldinto jogurto desertai.
  • Vaikams maistas patiekiamas estetiškai.
  • Gimtadienio šventės vaišės tik iš sveikuoliškų produktų.
  • Valgiaraštis matomas: musudarzelis.lt , o valgiaraščio 4 savaičių planas – grupių rūbinėse.
  • Siekiant atitikti Geros higienos taisykles viešojo maitinimo įstaigoms, HN75:2016,

2018 m. rugsėjo 26 d. įstaiga buvo tikrinta Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, išvadose pabrėžta, kad žymių higienos ir savikontrolės, kokybės pažeidimų nenustatyta.

Visi su maisto tvarkymu susiję darbuotojai yra išklausę privalomus higienos įgūdžių mokymus, pasitikrinę sveikatą ir kasdien pasirašytinai patvirtina, kad yra sveiki.

 

Direktorė Neringa Baršauskienė ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Jurgita Daunienė

 

 

 

dsc_0332 dsc_0330 dsc_0328 dsc_0327 dsc_0312 dsc_0319 dsc_0302 dsc_0308

DIENA PASAKOJE

Žodinė paieška

Planuojami renginiai

Balandžio  2024
Pi An Tr Ke Pe Še Se
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Bal 20, 2024 - Št
Šiauliai LT
4°C
Vėjas 3 m/s, ŠŠR
Spaudimas 756.81 mmHg
Drėgnumas 56%
Debesys 40%
šeš sek pir ant tre
4/1°C
6/2°C
2/1°C
3/3°C
5/6°C

ŠIAULIŲ LOPŠELIS DARŽELIS „PASAKA“
Darbo laikas: 8.00 – 17.00
Įstaigos tipas - ikimokyklinio ugdymo mokykla
Ugdomoji kalba - lietuvių

Im. kodas: 290527520
Ats./s.: LT 5273 0001 0075 738757
AB bankas "Swedbankas" , b. k. 7300
Direktorė - Neringa Baršauskienė

Statybininkų g. 7, LT-78225 Šiauliai
Mob. tel.: +370 650 95325
El. paštas: pasaka@splius.lt

2024 © Šiaulių l-d „Pasaka“
NEĮGALIESIEMS